• Els alumnes del col·legi Mestre Joaquín Cartagena del Camp de Mirra han sigut els primers a rebre el taller.
• Allí han pogut observar el procés a escala de reciclatge i veure de quina forma es converteixen residus d’envasos lleugers (contenidor groc) en un nou objecte reciclat que es pot tornar a utilitzar.
• Demà seran els municipis de Banyeres de Mariola i Beneixama els que gaudisquen de l’activitat
Camp de Mirra ha sigut el primer municipi del Consorci a rebre el taller de reciclatge. Els alumnes del col·legi Mestre Joaquín Cartagena han gaudit d’una activitat didàctica i innovadora de reciclatge en viu a escala. Els xiquets han portat els seus taps de botelles i observat en directe, amb l’acompanyament d’educadors ambientals, el procés de transformació d’aquests taps en altres materials reciclats. En finalitzar l’activitat, s’han pogut portar un clauer realitzat amb els materials obtinguts amb els propis residus reciclats.
Per al desenvolupament de l’acció, que pot realitzar-se al costat de l’ecoparc mòbil o en les instal·lacions escolars, el Consorci Crega ha habilitat una instal·lació portàtil de reciclatge formada per una trituradora, una inyectora, una extrusionadora i un xicotet forn que permet transformar els residus plàstics (taps) en un nou objecte.
Es tracta d’una nova acció de conscienciació, vinculada al servei d’ecoparcs mòbils, dirigida, preferiblement, a escolars d’entre 4t i 5a de primària.
Mitjançant aquesta acció didàctica els xiquets poden aprendre que, amb els residus separats en origen, en aquest cas en el contenidor groc, i mitjançant un procés de reciclatge, s’obtenen altres productes amb valor evitant el seu depòsit en abocadors controlats. L’activitat inclou una xarrada explicativa sobre la importància de la separació selectiva en origen, el reciclatge dels residus (el procés dels quals veuen posteriorment en directe) i la cura del medi ambient.
A través d’aquest taller els xiquets aprenen la jerarquia en la gestió adequada dels residus, sent l’opció més sostenible la reducció en la generació de residus mitjançant un consum responsable, seguit per la reutilització i finalment el reciclatge.
El Consorci de Residus Crea és l’entitat pública responsable de la gestió dels residus generats en 14 municipis de les comarques de l’Alt i Mitjà Vinalopó i l’Alcoià que formen part de la seua àrea de gestió, juntament amb la Diputació d’Alacant i la Generalitat Valenciana. Els municipis d’aquesta àrea d’influència són: Banyeres de Mariola, Beneixama, Biar, el Camp de Mirra, Cañada, Castalla, Elda, Monòver, Onil, Petrer, el Pinós, Salinas, Sax i Villena.