Aquest matí s’ha dut a terme l’acte oficial de constitució de la primera xarxa consorciada d’ecoparcs de la Província d’Alacant, la del Consorci de residus Crea, que va començar la seua marxa el passat 1 d’abril. L’esdeveniment, que ha tingut lloc en el nou Ecoparc fix de Salinas, ha comptat amb la presència de la Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollá, el Director General de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, el president del Consorci de Residus Crega, Fulgencio Cerdán, l’alcalde de la localitat, Isidro Monzó, l’alcalde de Beneixama, Vicente Ibáñez, l’alcalde de Banyeres de Mariola, Josep Sempere i nombroses autoritats de l’àrea de gestió del consorci.
La xarxa inicia la seua marxa amb quatre ecoparcs fixos (Banyeres de Mariola, Beneixama, Salinas i Sax) i dos ecoparcs mòbils. En aquests ecoparcs es durà a terme un procés de readaptació, modernització, autorització i informatització amb la finalitat d’adaptar-los a la normativa vigent. Des del passat 1 d’abril, el Consorci Crea assumeix la gestió d’aquestes instal·lacions fixes, juntament amb els dos ecoparcs mòbils actuals, que ja gestionava el consorci.
El 1de juliol s’incorporarà a la xarxa l’ecoparc fix d’Elda i al setembre un ecoparc mòbil addicional. D’aquesta forma s’estableix que, en un període menor a dos anys, els ciutadans de l’àrea de gestió del consorci disposen d’una xarxa d’ecoparcs informatitzats completa, que permeta incrementar les recollides selectives en origen i complir amb els objectius marcats per la Unió Europea.
La xarxa, quan estiga completa, estarà conformada per 11 ecoparcs fixos i 2 àrees d’aportació a Beneixama, Banyeres de Mariola, Biar, Castalla, Cañada, el Pinós, Elda, Monòver, Onil, Petrer, Salinas, Sax i Villena, i complementada pel servei de 3 ecoparcs mòbils, tots ells nous o remodelats i modernitzats per a donar un servei de proximitat i qualitat als ciutadans, afavorint l’ús d’aquestes infraestructures bàsiques i indispensables per a una gestió sostenible dels nostres residus. Així mateix, s’informatitzaran convenientment perquè la xarxa del Consorci Crega siga de les més modernes i completes de la Comunitat Valenciana.
L’esdeveniment ha servit al mateix temps per a inaugurar el nou Ecoparc fix de Salinas. Es tracta d’un ecoparc de “tipus C”, segons l’especificat en la Norma tècnica reguladora de la implantació i funcionament d’ecoparcs del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana. Amb una superfície superior a 1.500 m², disposició a doble cota, amb 10 contenidors de grans dimensions per a la recepció de residus, zona amb marquesina per a la recollida de residus perillosos i RAEEs, circuit de videovigilància i espai per a preparació per a la reutilització de residus.
Durant l’esdeveniment totes les autoritats presents han pogut visitar l’Ecoparc de Salinas íntegrament, han vist “in situ” un dels ecoparcs mòbils de la xarxa i han experimentat la potencialitat de la informatització d’una xarxa d’ecoparcs.
La consellera Mireia Mollà ha destacat que la nova xarxa “és un exemple a seguir en transformació del residu en recurs, i en aposta per la reducció, reutilització i reciclatge real i efectiu, d’acord amb els objectius autonòmics, estatals i europeus de rebaixar al 10% els residus amb destinació a abocador”.
Mollà ha subratllat: “Quan facilitem les eines necessàries, la gent respon, i la mostra són les nostres xarxes d’ecoparcs informatitzats que van recollir l’any passat 250.000 tones de residus”. L’any passat, aquest sistema de registre identificació i incentiu va augmentar la recollida separada un 8,7% i va bonificar a 120.000 famílies de la Comunitat Valenciana.
Segons el president de CREA, Fulgencio Cerdán, “hui és un dia important per a nosaltres en la mesura en què en la nostra àrea de gestió es fa gran un pas qualitatiu i quantitatiu en el que a gestió de residus es refereix. La xarxa consorciada ja disposa de 4 ecoparcs fixos i 2 mòbils, als quals se’ls afegirà l’1 de juliol el d’Elda i un ecoparc mòbil addicional al setembre. En menys de dos anys tindrem una xarxa d’ecoparcs informatitzats completa, que ens permetrà incrementar les recollides selectives en origen i complir amb els objectius europeus marcats”.
L’alcalde de Salinas, Isidro Monzó, ha manifestat la seua “satisfacció perquè haja sigut el municipi de Salinas, i en concret el nou ecoparc fix, el lloc triat per a acollir l’esdeveniment que marca l’inici de la xarxa consorciada i ha informat dels horaris de servei del nou ecoparc”.
Per part seua, el Diputat de Medi Ambient, Energia i Residus Sòlids Urbans de la Diputació d’Alacant, Miguel Ángel Sánchez, ha destacat “la necessitat de col·laborar i sumar sinergies a nivell local, provincial i autonòmic per a continuar fent realitat nous projectes que aborden de manera coordinada, entre les administracions, la correcta gestió dels residus”.
El Consorci de Residus Crea és l’entitat pública responsable de la gestió dels residus generats en 14 municipis de les comarques de l’Alt i Mitjà Vinalopó i l’Alcoià que formen part de la seua àrea de gestió, juntament amb la Diputació d’Alacant i la Generalitat Valenciana.