Des del consorci hem incorporat aquesta setmana uns separadors de metalls, tant fèrrics com no fèrrics, a la planta de tractament de Villena amb l’objectiu de millorar el percentatge de recuperació dels denominats subproductes que es troben en els residus domèstics: llandes d’alumini, envasos metàl·lics, aerosols, etcètera.
Durant el matí d’ahir va tindre lloc la signatura de l’acta de recepció i també el president del consorci i alcalde de Villena, Fulgencio Cerdán, acompanyat del regidor de Residus Sòlids Urbans de l’Ajuntament de Villena, Francisco Iniesta, va realitzar una visita a les instal·lacions per a comprovar de primera mà el funcionament de totes dues màquines, que és totalment mecànic i automatitzat.
En el cas del separador fèrric, un potent electroimant separa els residus que continguen este tipus d’elements metàl·lics i en el separador de residus no fèrrics, la separació es realitza mitjançant corrents de Foucault de manera que discrimina tots els elements que continguen, entre altres, alumini.
L’objectiu últim és la recuperació dels subproductes que arriben barrejats en la bossa de fem domèstic, incrementant així l’eficàcia de la planta. Segons la normativa aplicable, els subproductes que s’han de recuperar en el procés ha de ser de, almenys, 9% respecte al total de residus entrats a planta.
Fulgencio Cerdán ha valorat molt positivament la incorporació d’estos separadors. “Estem millorant la planta per a incrementar la recuperació dels materials que tenen valor i així afavorir que puguen ser reciclats posteriorment. El següent pas és l’execució del projecte de gestió de la planta en el qual es milloraran i modernitzaran totes les instal·lacions, convertint a la planta de Villena en una de les més modernes de la Comunitat Valenciana”.
En este sentit, la previsió és que durant 2020 i 2021 es realitze una reforma integral de la planta de tractament de Villena, i totes estes noves maquinàries que ja s’estan incorporant s’integraran en el projecte final.
L’adquisició d’estos separadors, el muntant econòmic dels quals ascendeix a 108.000€, ha sigut possible gràcies a una subvenció de 150.000€ de la Generalitat Valenciana. La quantitat restant es destinarà a projectes de compostatge comunitari.
Finalment, el president del consorci ha insistit que, encara que dia a dia s’està millorant l’eficiència de la planta, “hem de continuar posant l’accent en la importància de que els residus se separen en origen, mitjançant els contenidors de recollida selectiva i els ecoparcs tant fixos com mòbils, per la qual cosa apel·le a la col·laboració de tots els veïns dels 14 municipis del Pla Zonal”.