El paquet de mesures implantades per Vaersa, des de l’inici de l’estat d’alarma, permet maximitzar la seguretat de tots els empleats que treballen en la planta i continuar prestant un servei que es considera essencial.
Atés que el tractament, valorització i eliminació de residus, igual que passa amb la recollida, es consideren serveis essencials, la planta de tractament de residus urbans i compostatge situada en la localitat de Villena, manté la seua activitat a ple rendiment.
Per a desenvolupar l’activitat garantint la seguretat de tots els treballadors, des de l’inici de l’estat d’alarma s’han aplicat totes les precaucions establides en les instruccions corresponents, tant dels ministeris de Sanitat i Transició Ecològica, com de la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental.
Pel que fa al personal de la planta, és obligatori l’ús de la màscara per a tots els llocs de treball i mantindre la distància de seguretat. A més, s’ha incrementat la dotació d’equips de protecció individual (EPIs) i en alguns llocs de treball, on la distància entre persones és necessàriament menor, s’ha implantat l’ús de la pantalla facial.
Pel que fa al tema organitzatiu, s’han modificat els torns de treball amb l’objectiu que no es produïsca simultaneïtat entre l’eixida del personal d’un torn i l’entrada del personal del torn següent. A més, els horaris d’accés a vestuaris, tant per a l’eixida com per a l’entrada, així com al menjador, s’han ampliat de manera que mai es concentren més de tres treballadors en cap d’aquests espais.
D’altra banda, s’ha reforçat el servei de neteja i es procedeix a la desinfecció abans i després de cada torn dels espais comuns (vestuaris, menjador i corredors) així com en les cabines de triatge manual. A més, s’ha restringit l’accés a les zones comunes, únicament, al personal de la planta.
El servei de consergeria de la planta, encarregat d’atendre els camions recol·lectors de residus dels municipis de l’àrea de gestió del consorci, realitzen aquesta labor a través de mampares protectores. Des de la direcció de la planta s’ha atés la sol·licitud de col·lectius vulnerables, tenint a un total de 7 treballadors en situació de permís per la seua situació de risc.
La planta de tractament de residus de Villena és la que dóna servei als 14 municipis integrats en el Consorci de residus Crega: Banyeres de Mariola, Beneixama, Biar, el Camp de Mirra, Cañada, Castalla, Elda, Monòver, Onil, Petrer, el Pinós, Salinas, Sax i Villena.