Les illes de compostatge s’han implantat aquesta setmana en els municipis de Biar, Castalla, el Pinós, Salinas i Villena.
Quan estiga desenvolupat el projecte íntegrament, el mes de gener del pròxim any, estarà implantat en els 11 municipis que s’han adherit a la proposta (Banyeres, Biar, Castalla, Elda, Monòver, Onil, Petrer, el Pinós, Salinas, Sax i Villena).
Aquest divendres, el president del Consorci CREA ha assistit a les primeres jornades de formació i capacitació que s’han celebrat al Pinós.
El Consorci de Residus Crea, en col·laboració amb els ajuntaments consorciats, ha fet un pas més en matèria de gestió de residus orgànics i compostatge, amb la implantació de les cinc primeres illes de Compostatge Comunitari en cinc dels onze municipis adherits a la proposta. La resta d’illes s’aniran instal·lant de manera progressiva entre aquest mes de desembre i gener del pròxim any.
Durant aquesta setmana s’ha iniciat la implantació del projecte amb la instal·lació de les illes a Biar, Castalla, el Pinós, Salinas i Villena. I aquest divendres s’ha desenvolupat la primera jornada de formació i capacitació, que ha tingut lloc al Pinós, en la qual s’ha convocat a tots els ciutadans que aportaran els residus orgànics en la zona de compostatge i en la qual han estat presents els representants de l’ajuntament i el president del Consorci Crega, Fulgencio Cerdán.
El projecte naix amb l’objectiu d’augmentar la separació en origen de residus orgànics i que el tractament dels mateixos es realitze a nivell local, reduint amb això els impactes ambientals del desplaçament dels residus. Així mateix, aquest tipus d’instal·lacions poden ser usats com a eina d’educació ambiental en les localitats.
El compostatge comunitari és el tractament dels propis bioresidus de diversos ciutadans que utilitzen una mateixa instal·lació per a, d’un residu generar un recurs; compost d’elevada qualitat i valor com a abonament orgànic. Aquest compost serà utilitzat pels propis ciutadans participants en el projecte.
El Consorci de Residus Crea facilita la formació i l’assessorament per a dur a terme el projecte, així com els materials necessaris per a la separació selectiva de la matèria orgànica i el procés d’elaboració del compost. La primera jornada de formació s’ha realitzat aquest divendres al Pinós i, en la resta de municipis, està prevista la seua realització en els pròxims dies.
Com s’ha indicat, els veïns que participen en aquest projecte de compostatge comunitari podran obtindre el compost resultant, i substituir al mateix temps la dependència dels abonaments químics, la qual cosa suposa un important benefici mediambiental. Una altra dels avantatges que s’obté amb aquest projecte és que un residu com l’orgànic que suposa més del 40% del total de residus generats en les llars, puga tractar-se de manera adequada i sostenible.
En paraules del president del Consorci CREA “amb la posada en marxa d’aquest projecte es demostra el valor del compostatge comunitari com una important eina de gestió, que aporta al mateix temps beneficis mediambientals, socials i econòmics. Així mateix, afavoreix la participació ciutadana i implicació veïnal en activitats que contribueixen al desenvolupament sostenible en l’entorn local”.
En definitiva, el compostatge comunitari ajuda a crear consciència i sensibilitzar a la població sobre la necessitat d’un tractament adequat dels residus orgànics que generem diàriament per a crear recursos dels residus en un context de canvi a una economia circular.
El Consorci de Residus Crea és l’entitat pública responsable de la gestió dels residus generats en 14 municipis de les comarques de l’Alt i Mitjà Vinalopó i l’Alcoià que formen part de la seua àrea de gestió, també formant part del mateix la Diputació d’Alacant i la Generalitat Valenciana. Els municipis d’aquesta àrea d’influència són: Banyeres de Mariola, Beneixama, Biar, el Camp de Mirra, Cañada, Castalla, Elda, Monòver, Onil, Petrer, el Pinós, Salinas, Sax i Villena.