El Consorci de residus CREA ha presentat aquest matí a Villena els dos nous ecoparcs mòbils que formaran part de la xarxa consorciada d’ecoparcs. Amb aquestes dues noves unitats, el consorci ja disposa de tres ecoparcs mòbils, la qual cosa li permetrà duplicar el servei que oferia fins hui en tots els municipis de l’àrea del consorci.
Aquesta inversió compta amb una subvenció de fons europeus FEDER que cobriran, almenys, el 50% del cost d’aquests ecoparcs mòbils nous. Aquests fons europeus també cobriran part dels costos d’informatització i automatització previstos en tots els ecoparcs consorciats de la xarxa (tant fixos com mòbils). El fet de comptar amb ajudes per a aquesta mena d’inversions, generarà un menor cost dels serveis consorciats i, amb això, un estalvi per als ajuntaments consorciats.
Els nous ecoparcs mòbils estan dotats de les últimes tecnologies per a maximitzar el seu rendiment. Amb ells es podran recollir més de 44 tipus diferents de residus, molts d’ells perillosos que, posteriorment, seran tractats per gestors autoritzats.
El consorci ha treballat de manera conjunta amb cada ajuntament consorciat perquè el nou servei ampliat siga el més eficient i adaptat a les necessitats de cada població. Com a resultat, es duplicarà el servei que es venia prestant fins hui. El nou calendari de servei, que està actualment en elaboració, estarà disponible en la pàgina web del consorci: https://creaconsorci.org/ecoparques-moviles/
Des de l’inici del servei d’ecoparcs mòbils, el mes de juny de 2019, s’ha incrementat el seu ús per part de la ciutadania i la quantitat de residus depositats. L’any 2020, per exemple, es van recollir més de 229.000 quilos de residus mitjançant un total de 18.248 aportacions ciutadanes. La varietat de residus també ha sigut significativa, amb més de 40 tipus de residus diferents depositats pels usuaris i tractats correctament mitjançant gestors autoritzats. Amb la duplicació de servei prevista, es pretén millorar aquests números i incrementar la freqüència del servei.
El gran potencial dels ecoparcs mòbils és la proximitat a la ciutadania. A diferència dels ecoparcs fixos, que a vegades estan una mica allunyats dels nuclis urbans, els ecoparcs mòbils es poden situar en llocs cèntrics i d’elevada concurrència. Això genera una alta acceptació per part de la ciutadania, ja que facilita el seu ús.
En l’acte de presentació, es va mostrar la funcionalitat de la informatització d’aquests ecoparcs mòbils. Amb això, s’aconsegueix tindre un control total dels usos i entrades de residus, la qual cosa afavoreix que en un futur es puguen establir compensacions per ús d’aquestes instal·lacions als ciutadans.
En paraules del president del Consorci Crea, Fulgencio Cerdán, “aquest servei de proximitat ha experimentat un fantàstic acolliment des que es va posar en marxa en 2019; i, dos anys després, el consorci compleix amb el que s’estableix en el seu projecte de gestió, incrementant el nombre d’ecoparcs mòbils i duplicant el servei prestat. Amb això continuem amb la millora contínua dels nostres serveis”.